Mit is pakoljak be?
Íme az én pakolási tízparancsolatom, amit bármikor használhatsz


Mivel eleget jártam már a világot, ezért rájöttem, hogy ha ügyes vagyok akár két hétig is megúszhatom egy kézipoggyásszal. Viszont ehhez azért be kell vetni 1-2 trükköt.

packing.jpg

Sok légitársaság extra pénzt számít fel a 20kg-os bőröndért (sőt újabban a fapadosok a 10kg-ossal is módosítgatnak jobbra-balra, tessék követni az eseményeket, nehogy kellemetlenség legyen a vége), mehetek ki előbb a reptérre feladni, várhatok rá vagy 20 percet érkezés után, vagy el is keveredhet és napokig nem érkezik meg (Fontos tipp: ha mindenképp fel kell adnunk koffert szedjük ki az értékeinket és legyen nálunk 1-2 napra elegendő gyógyszer, váltóruha. Előbb utóbb majdnem mindenkivel megtörténik, hogy elkeverik a csomagját, és akár napokig nem is láthatja). Szóval rájöttem, hogy megannyi ok szól egy jó kabin bőrönd/táska mellett, de természetesen a legfontosabb dolgokat ne hagyjuk itthon.

Legutóbbi utamra (10 nap Doha-Thaiföld-Kambodzsa-Indonézia) a kényelmesség és a monszun jegyében, egy kisebb (40literes) vízálló Osprey hátizsákkal indultam el.

img_7857.jpg

És akkor jöjjön a 10 parancsolat:

1. Okmányok, doksik: személyi, útlevél, biztosítás(!), vízum, oltási kiskönyv, repjegy/beszállókártya, foglalási igazolás (szállás, kocsi stb.), 2db igazolványkép Tipp: okmányok lejáratát ellenőrizzük, sok helyen érekézéstől még 6 hónap az elvárás. Foglalási igazolásokat nem csak a telómra mentem le (aki ezt teszi ügyeljen arra, hogy legyen kéznél töltő), hanem ki is nyomtatom. Pár országban pl. a reptérre való beengedésnél, csak azt fogadják el, elektronikus vízumot is mindig nyomtassunk. Az útlevelemet lefotózom, ha elhagyom/ellopják legyen valamim, illetve a repülőn sokszor kell kitölteni papírokat és mindig van útleveles rész, sokkal könnyebb telóról másolni, ami kéznél van, mint kotorászni a csomagban. Ha nem szeretsz tollat kunyerálni a gépen, akkor dobj be egyet a táskádba! :)

2. Bankkártya, kápé (bankot érdemes indulás előtt felhívni és jelezni nekik, hogy mikor merre jársz majd, nehogy reflexből letiltsák a kártyát az első külföldi használatnál visszaélés gyanúja miatt, ennél a beszélgetésnél a limitek beállítását is érdemes újragondolni) Tipp: Akinek van megfelelő nemzetközi biztosítása a bankkártyájához, annak érdemes egy angol nyelvű igazolást kérni a bankjától, amit a vészhelyzetben tud lobogtatni, és azon jól látható, hogy milyen kezelést meddig fedez. Ha nem egyedül utazunk, akkor mindenképp áruljuk el a társunknak, hogy ez a fecni hol van, sosem lehet tudni...

3. Túlélési pakk: ugyan sok helyen akár boltban is vásárolhatunk gyógyszereket, de vészhelyzetben nem javaslom a kísérletezést, illetve én sokszor járok olyan helyen, ahol bolt sincs, ezért pár bogyó legyen nálunk (láz- és fájdalomcsillapító, emésztési problémákra, mely esélyét a kézfertőtlenítő rendszeres használatával redukálhatjunk) lázmérő, jetlag miatt természetes alapanyagú altató, vitaminok

4. Tisztálkodási/higiéniai cuccok: kedvenc termékeinkből max. 10x100ml-es, meglepően sok helyen nem kapható egyáltalán, vagy használatra nem alkalmas minőségű wc papír, zsepi, tampon, betét, törlőkendő (intim, arc, kéz), ezért én ezeket sem hagyom ki, minden mást akár kint is meg tudsz venni

5. Mikroszálas törülköző: kis helyen elfér, bárhol használhatjuk, könnyen szárad, ezért ha szükség úgy hozza, akár naponta is moshatjuk

6. Ruhák: kevés, könnyen száradós, kényelmes (anyagában is!) nem féltős, könnyen kombinálható darabokat válasszunk és akkor a nap bármely szakaszában komfortosan érezhetjük magunkat. Jó pár helyre indokolt a hosszú ujjú és szárú viselet is, egy kisebb esőkabi/poncsó is sokszor a hasznunkra válhat és fürdőruhát se felejtsük el. Természetesen egy síelés, vagy egy búvárkodás megkövetel egyéb darabok bepakolását is, viszont ennél a résznél remélhetőleg minden "extra" is az eszünkbe fog jutni. :)

7. Lábbeli: mindenképp már jól bevált kényelmes darabokat pakoljunk csak be. Nálam 3 alapdarabnak mindig velem kell jönnie: műanyag papucs, sportcipő, vízálló túracipő

8. Elektronikai cuccok: itt érdemes átgondolni, hogy mi az, amit mindenképp vinnénk magunkkal. Teher és sok helyen csak aggódhatunk értük. De persze az élményeket meg kell örökíteni. Én legtöbbször csak telefont, töltőt, zseblámpát, külső akksit (power bank zsinórral), átalakítót (!!!) és GoPro-t viszek.

9. Napszemüveg, szemüveg, kontaktlencse (ápolók, pótlencse, törlőkendő, tok) sajna nekem rossz a szemem, így én erre a részre különösen figyelek

10. Ha jut még hely - olykor még vákuumzsákkal (IKEA-ban kisebb darabok már 995 HUF-tól) is rásegítek - magammal viszem a kedvenc útikönyvemet (hogy melyik is ez, arról majd később), és valami könnyedebb nyaralós olvasmányt is. Viszont, ha már ezek nem férnek be, akkor a telefonomra letöltöm.

Azt is jól válogassuk meg, hogy miben utazunk. Kényelmes legyen, érdemes magunkra a nehezebb ruhákat húzni, legyen nálunk egy kisebb (öv)táska, én mindig ebben tartom az értékeket, és jól jöhet a kiruccanásoknál is.

Régen órák mentek el a pakolással, persze mindig kimaradt valami...Most 30 perc alatt végzek, ebből is látszik, hogy repetitio est mater studiorum. :) Tehát tessék gyakorolni!!!



Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása