23 tipp, hogy könnyebben utazz

Senki sem születik tökéletes utazónak, hosszú évek és tapasztalat kell hozzá. Tudnék mesélni lekésett buszokról, átverésekről, kultúrsokkról, kisebb és persze nagyobb hisztiktről. Egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy nem tévedek el a reptereken, bonyolult metróhálózatok sem okoznak problémát, legyek a világ bármely sarkában megértetem magam, mindig minden okmány/papír nálam van, nem rabolnak ki, betegségeket is elkerülöm, vagy tudom rögvest, hogy hol kérjek segítséget.

travel2.jpg

Szeretném csokorba fogni az elmúlt 10 évnyi barangolásom alatt megtanult trükköket, hogy Te ne kövesd el az én hibáimat. Remélem a tippjeim segítenek pénzt spórolni, jobban aludni, jobban megismeri az “idegen” kultúrát, vagy csak szimplán ügyesebb utazónak lenni.

Kezdjük is el, mert nem kevés.:)

1. Ne pakolj túl sokat

Nem kell feladnod bőröndöt, várnod rá (meglehetősen sokat, ha elveszítik), nem cipekedsz. Nagyon nehéz volt magamat is leszoktatni a túl sok pakolásról, hisz jó lesz valamire alapon csak dobáltam be a göncöket. Tedd a szívedre a kezed és számold össze hányszor hoztál haza tiszta ruhát?! Kedvencem a 30-40literes hátizsák/bőrönd.

2. Tegyel be törölközőt

A legtöbb szállás ad ugyan, de sok helyen nincs a medencénél, külön a strandhoz. Befizetett kiruccanásnál is jól jöhet, illetve, ha belföldi utazásnál nagyon hideg lenne (pl. buszon Ázsiában alsó hangon 15 fokon nyomatják a klímát) csak előkapod és magadra teríted. Kedvencem a mikroszálas törülköző: kis helyen elfér, bárhol használhatjuk, könnyen szárad, ezért ha szükség úgy hozza, akár naponta is moshatjuk.

3. Legyen nálad bankkártya, akár kettő is

Nagyon fontos indulás előtt értesíteni a bankodat, hogy hova mész, nehogy visszaélés miatt reflexből letiltsák, és aztán csak több perces beszélgetés árán (ha nagyon messze vagy akkor borsós összegért) tudod újból aktiváltatni. Mindig állíts be napi limitet, sok helyen másolják a kártyát, terminálnál üthetnek be nagyobb összeget és nagyon nehezen tudod visszaszerezni a jogtalanul levont összeget.

4. Utazz néha egyedül

Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de borzasztóan sokat tudsz tanulni egy ilyen kiruccanásból. Többek között magadról is! Sokkal nyitotabb vagy, hogy másokkal beszélgess, így érdekes történetekkel és információkkal gazdagodhatsz. Kipróbálhatod magad nem várt helyzetekben.

5. Kérdezz, használj térképet/appot

Egyáltalán nem ciki segítséget kérni, akár a technikától, akár az utca emebétől. Teljesen normális, ha eltévedsz, vagy csak aggodalmasan kapkodod a fejed, hogy épp merre. Viszont, ha szeretnél időt spórolni mindenképp kérj segítséget.            

6. Ne használj hasi-tasit

A tolvajok pontosan tudják, hogy létezik ez a termék a világon. Igazából ezzel, csak egy felkiáltójelet teszel a homlokodra, hogy “Helló, túrista vagyok tele pénzzel!!”. Ha úgy viselkedsz, mint egy helyi sokkal nagyobb esélyekkel indulsz, hogy nem téged szemelnek ki.

7. Ha útra indulsz csak az legyen nálad, amire szükséged van

Felesleges cipekedned, és kitenned magad annak a rizikónak, hogy elhagyod/ellopják.

8. Készíts másolatot

A legfontosabb iratokat, doksikat több példányban hord magadnál, vagy ha tudod, hogy hozzáférsz a leveleidhez oda küldd el magadnak. Gondolok itt az útlevélre, biztosításra, oltási könyvre, foglalásra, befizetett túrára stb.

9. Látogass el a tourist office-ba

Biztos vagyok benne, hogy mindenki legalább a neten elolvas 1-2 hasznos dolgot az úti céljával kapcsolatban, vagy akár egy könyvet is vesz. De ezek a pontok egy csomó hasznos, és nem utolsó sorban naprakész infóval rendelkeznek. Elkerülhetsz egy felesleges kiruccanást, spórolhatsz pénzt, hisz megannyi kedvezményt, és akár ingyenes programot is kínálnak.

10. Tanulj meg pár kifejezést

Hidd el a helyiek nagyon fogják díjazni ezt az igyekezetedet. Elkóborolhatsz olyan területekre is, ahol semelyik világnyelv sem fog rajtad segíteni.

11. Ne foglalj direkt járatot

A meghosszított menetidő, és az átszállások sok pénzt tudnak spórolni neked, de ami legfontosabb, legalábbis nekem, hogy egy ilyen átszállás alkalmával új országot/várost tudok felfedezni. Így jártam én már többször Isztambulban, Dubajban, Dohában, Panama Cityben, Madridban, Mumbaiban, Bangkokban, Kuala Lumpurban, Mexikóvárosban, Los Angelesben és még sorolhatnám. Extra információ: sok légitársaság bizonyos átszállási óra után biztosít szállást 4 vagy 5 csillagos szállodában.

12. Foglalj 2-3 hónappal korábban

Statisztikák alapján ez az ideális foglalási időszak. Ezt bármikor tudod ellenőrizni, hisz például a Momondo weboldal megmutatja, hogy mely desztinációnál, hány héttel indulás előtt érdemes foglalni, sőt még abban is segít, hogy mely napokon szokott kedvezményesebb lenni a jegy.

13. Trükközz a reptéren a sorbanállásnál

Csak olyanok mögé állj be, akikről látszik, hogy rutinos utazók. Ők pillanatok alatt kipakolnak, átsuhannak a reptéren, mert ismerik a járást. Csúnyán hangzik, de ha szűkös az időd, kerüld a családosokat.

14. Ne taxizz

Ha teheted ne ülj taxiba, mindenhol az a legdrágább opció. Sőt sajnos sokszor negatív élményeid lehetnek, főleg a számokat illetőleg. Applikációk segítségével megtervezheted az utadat más eszközökkel is.

15. Készíts a csomagodról és az értékesebb tárgyaidról képet

Sosem lehet tudni, hogy mikor jöhet nagyon jól ez a dokumentáció.

16. Szerezd be az oltásokat

Ezen végképp nem érdemes időt és pénzt spórolni. Van pár elrettentő történetem. Egyáltalán nem mókás egy paradicsomi környezetben, vagy egy nem túl fejlett országban kórházba kerülni.(ha akad a környéken...)

17. Ebédidőben látogass

Csináld másképp, mint a többiek. Hidd el csomó időt tudsz megspórolni, ha akkor nézelődsz, amikor mások esznek.

18. Ne a túrista zónában egyél

Tisztelet a kivételnek...de általában sokkal drágábbak az éttermek és a minőség sem a legjobb, főleg a kiszolgálás a túristák által preferált helyeken. Használj appokat (például: Yelp, Open Rice) és legyen gyanús, ha a menü 2-nél több nyelven van.

19. Légy résen

Az esetek többségében mindenki kedves és csak segíteni szeretne neked, de van az a bizonyos helyzet, amikor a pénzedre és az értékeidre hajtanak. Szóval egy egészséges bizalmatlanság legyen benned.

20. Használj pontgyűjtő kártyákat

Foglalásnál például Miles and More-t. Ha szorgos vagy ingyen szállásra, vagy repjegyre is szert tehetsz.

21. Füldugót tegyél be

Bármikor nagyon jól jöhet és sok helyet nem foglal

22. Legyen nálad külső akkumulátor / power bank

Mindig a legrosszabbkor merül le a telefon, tehát nagyon hasznos. Kedvencem a solar verzió. Sok helyen csak bizonyos teljesítmény alatt engedik be a reptérre. Erre figyelj, tőlunk most Thaiföldön 6db-ot koboztak el. :(

23. Vedd meg előre a belépőket

Így tuti bejutsz a kívánt napon, akár sorbanállás nélkül. (skip the line jegyek előnyben)

Íme az én kis listám!

Jó utazást, remélem tudtam segíteni! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása